Güncellendi
İşlem Başarılı !

Bizi tercih Ettiğiniz için Teşekkürler



 

Mide iç yüzeyinde çevresel ve genetik etkenlerle hücre kaybı meydana gelir . Zamanla bu hücre kaybı mide hücreleri ile doldurulamaz ve bu boşluklara bağırsak hücreleri yerleşir. Buna 'intestinal metaplazi' denir. Bunun 'komplet ve inkomplet metaplazi ' olmak üzere iki tipi vardır. Bu metaplastik hücreler bir süre sonra mide asiti ve çevresel etkenlerle bozulmaya uğrarlar. Buna 'displazi' denir. Displazinin ' Düşük dereceli ve yüksek dereceli displazi olmak üzere ' iki tipi vardır. Yüksek dereceli displazi ise bir müddet sonra kansere dönüşebilir. Metaplazi'li hastaların ancak küçük bir kısmında kansere dönüşüm ortaya çıkmaktadır. Fakat küçük bir kısmında dönüşüm olsa da erken evrede bu dönüşümü yakalayıp endoskopik olarak ameliyatsız çıkarmak isteriz. Bu nedenle metaplazi'li hastaları takip ederiz. Takip etmenin en iyi yolu 'ileri düzey endoskopik inceleme' yapan cihazlara ve gerekirse endoskopik boyalarla boyama yaparak takip etmektir.

 


METAPLAZİ


Metaplazi:Sağlıklı bir hücrenin başka bir hücreye dönüşümüdür.Meteplazi aslında bir adaptasyon mekanizmasıdır.Bu adaptasyon aslında bazı olumsuz olaylardan korunmak için ortaya çıkmış olsa da bazı durumlarda metaplazi kansere meyil oluşturabilir.



DİSPLAZİ


Displazi:Hücre bozulmasıdır.Displazide gözlenen hücre normal bir hücre olmaktan çıkmıştır.Eğer olumsuz uyaranlar devam ederse kansere dönüşüm gözlenir.Displazi de kansere dönüşüm ihtimali metaplaziye göre çok daha fazladır.



ERKEN EVRE KANSER


Son zamanlarda gelişen teknoloji ile mide kanserleri erken evrede tespit edilebilir mi? İleri düzey endoskopi ile mide kanseri erken evrede yakalanabilir mi? Yapılan endoskopik taramalar kitleyi tespit edebilir mi? Kitle endoskopik olarak ameliyatsız çıkartılabilir mi?